Bra powerbanks år 2018

Bästa Powerbank

Vilken modell förtjänar egentligen att kallas för bästa powerbank?

En bra nödladdare utmärker sig genom hög kvalité och prestanda på både batteri och laddportar men potentiellt även genom andra egenskaper som efterfrågas av användaren som exempelvis solcellsladdning eller skydd mot vatten. Olika användare har dock olika uppfattningar om viktiga exrafunktioner, vilket gör det något svårare att fastslå vilken powerbank som är bäst. Det som däremot går att fastställa är de olika modellernas strömstyrka på laddportar och batteriets kapacitet vilket kan jämföras med hjälp av siffror i produktspecifikationen. 

Vilken modell som är bäst beror helt enkelt på vad powerbanken ska användas till. En modell kan vara riktigt bra för utomhusbruk med tåligt hölje och solcellsladdning medan en annan klarar att ge snabbladdning till en iPhone medan den tredje är bäst för laddning av en laptop... Vi kommer därför att lista flera kategorier med bra powerbanker för olika situationer och ändamål.

OBS! Om du är på jakt efter en powerbank till en specifik pryl så titta gärna under menyn "köpguider" eller kontakta oss för rådgivning.

USB laddning - Mobil, surfplatta och USB prylar

"Nästintill alla powerbanker har en eller flera USB portar där mobil och ävriga USB-prylar kan laddas. Det finns även modeller med fler uttag för laddning av laptops mm. dessa uttag ökar både vikt, storlek och pris på powerbanken. Nedan listas bra och prisvärda modeller för vanlig USB-laddning av mobil, surfplatta och mindre USB prylar"

Eluttag 230V - Laptop & enheter med stickkontakt

"Ladda laptop via vanlig väggadapter eller koppla in annan pryl via vanlig stickkontakt, precis som i vägguttaget. Bästa modellen med eluttag bör ha stor batterikapacitet och ett uttag med hög effekt"

USB-C PD "Power Delivery" - laddar USB-C laptops & snabbladdar iPhone

"USB-C Power Delivery (USB-C PD) är en av de vanligaste snabbladdningsteknikerna. USB-C PD möjliggör utöver snabbladdning av iPhone 8 och framåt även laddning av laptops med USB-C. Notera att USB-C PD portar kan variera i effekt mellan ca 18W - 100W. Högre effekt = snabbare laddning (tillkopplad enhet laddas maxilmalt i den effekt som enheten stöder).

Stor kapacitet

"Det finns många modeller med stor kapacitet (mäts i mAh). Modellerna till laptop med eluttag eller DC utgång har oftast stor kapacitet, men om man endsat är ute efter så mycket batterikapacitet för pengarna som möjligt och bara tänkt ladda USB prylar så är nedan alternativ mer prisvärda. Tänk på att 27000mAh (motsvarar 100Wh) ofta är gränsen för medtagande på flyg"

Utomhusbruk

"En powerbank som ska användas vid aktivt friluftsliv bör vara tålig mot väder och vind. Det finns flera modeller som är vattentåliga och IP klassade ämnade för laddning utomhus"

Hur vet man vilken powerbank som har bäst prestanda?

Det som kan jämföras på ett enkelt sätt mellan olika modeller är batterikapacitet (mAh) samt strömstyrka (Ampere) och effekt (Watt). De flesta modeller har USB-A portar där vanliga prylar som mobil och surfplatta laddas, dessa portar kan jämföras genom att titta på (A) vilket talar om vilken strömstyrka som kan ges. Det finns även USB portar som stöder olika typer av snabbladdning, exempelvis Power Delivery (PD) via USB-C och Quick Charge (QC).

Uttag för laddning av laptop, kamera, drönare mm.

Laddning av större enheter som laptops kräver port med betydligt högre effekt (Watt). Vilken port som passar bäst beror på vilken enhet som ska laddas. Vissa enheter, exempelvis laptops med USB-C, kan laddas via en USB-C PD i hög effekt medan datorer utan USB-C kräver en powerbank med eluttag eller DC utgång med tillräcklig effekt (W) och rätt spänning (V). Det finns ingen modell som passar alla enheter perfekt, det är därför viktigt att identifiera vilka typer av laddportar just du behöver. Kanske kan din pryl laddas mer effektivt via någon snabbladdningsteknologi, eller kräver hög efefkt via 230V eluttag eller DC?

Stor kapacitet ger powerbanken ökad laddförmåga

Modeller med kraftiga batterier kan ge tillkopplade enheter fler laddningar. Ett batteri med stor kapacitet blir tyngre och en powerbank med väldigt högt antal mAh eftersträvas därför inte alltid. Det gäller att hitta en bra avvägning mellan portabilitet och storlek. Det är relativt sällan man ser modeller med en batteristorlek över 30000mAh, men det finns definitivt tillfällen då stor kapacitet behövs, t.ex. vid laddning av en laptop eller vid längre perioder utan tillgång till vägguttag. En egenskap som alltid eftersträvas är hög verkningsgrad eftersom man vill att så lite energi som möjligt ska försvinna vid laddning. Skillnaden i verkningsgrad mellan olika modeller är oftast marginell men kan i vissa fall vara betydande.

Stark ström i laddportar säkrar snabb laddning

För vanliga USB-A portar är Ampere (A) den intressanta siffran eftersom spänningen alltid ligger på 5V. Siffran i specifikationen för respektive USB-port visar antal "Ampere" som maximalt kan ges i respektive USB port. I en teknisk specifikation säger "output" vilken ström och spänning som kan ges till tillkopplad pryl medan "input" anger i hur hög ström powerbanken kan laddas.

För andra uttag som t.ex. 230V eluttag är total effekt den intressanta värdemätaren vilket mäts i Watt, detta gäller även DC utgångar. Vid laddning via DC är det väldigt viktigt att rätt spänning kan ges till den pryl du tänkt ladda. Vissa modeller har ställbar spänning medan andra endast har något eller några spänningslägen att välja på.

Den bästa modellen bör kunna ge stark ström i både ut & in portar. Enheter som kräver hög ström, t.ex. surfplattan kan då laddas effektivt, medan hög ström via in-porten säkrar att uppladdning av powerbanken kan ske i hög hastighet. De prylarna som inte kräver särskilt hög ström kan även de laddas utan problem i portar som kan ge hög ström. Stark "max ström" är också ett stort plus eftersom flera enheter då kan ta del av hög ström samtidigt (om powerbanken har flera ut-portar).

Bättre kvalitet från seriösa tillverkare

Den bästa portabla laddaren bör ha bra skyddsmekanismer som garanterar hög säkerhet. Stark ström och stor kapacitet i all ära men det viktigaste är att powerbankarna tillverkas med säkra material och innehar viktiga skyddsmekanismer. De seriösa tillverkarna tar självklart detta på stort allvar och integrerar alla nödvändiga skydd. Med en seriös tillverkare ökar även chanserna till att modellen har ett bra och hållbart batteri. Vi råder därför alla konsumenter att köpa en modell producerad av ett välrenommerat varumärke av en seriös återförsäljare.

Vilken powerbank är bäst i vårt sortiment?

Vi har ett flertal powerbanks med riktigt stor kapacitet samt modeller som har hög strömstyrka via både in och ut portar samt modeller med stöd för diverse snabbladdningsteknologier. Alla modellerna är tillverkade av ledande producenter på marknaden. Nedan listar vi ett urval av de modeller som vi tycker bör räknas till de bästa powerbank-modellerna 2019. Vi listar även topplistor med de bästa modellerna för respektive användningsområde.

 

Heta kandidater till bästa powerbank 2020!

 

powerbank med solcellsladdare

Powertraveller Extreme 12000mAh + Solcellsladdare
Vattentät och extremt robust powerbank med 12V uttag, två USB-portar och medföljande solpanel. Den hopfällbara solpanelen fungerar klart bättre än de små panelerna som ibland integreras direkt i powerbankenSolcellsladdaren kan ladda både powerbank och andra enheter direkt via solen genom tillkoppling till solladdarens USB uttag. Det finns många fördelar med denna helt fristående solpanel, den är som sagt klart bättre än de paneler som ibland integreras direkt i en powerbank och det är smidigt att kunna välja om powerbank och/eller solpanel ska tas med beroende på hur pass länge man tänkt vara utomhus. Solcellsladdaren kan enkelt hängas på ryggsäcken vid vandringar och utanpå tältet vid övernattning. Powerbanken har utöver en vanlig USB-A port även en USB-C samt en DC port på 12V vilket gör att bl.a. kameror och andra enheter på 12V kan laddas, detta är en mycket ovanlig funktion! Vattentät design och ett robust yttre klarar de fysiska utmaningarna utomhus klart bättre än andra modeller medan solcellsladdaren ger användaren möjlighet att stå utan eluttag riktigt långa perioder ute i naturen. En så här pass lätt och smidig portabel laddlösning för utomhusbruk kan inte bli mycket bättre. Läs mer om Powertraveller Extreme + Solcellsladdare

 

powerbnk med solcellsladdare

Xtorm Evoke 10000mAh powerbank med solcellsladdare
Effektivast solpanel på hela maknaden!
Evoke kan till skillnad från de allra flesta modeller med inbyggd solpanel laddas riktigt bra via solen. Effektiv laddning är möjlig med hjälp av den senaste SunPower teknologin i ett uppvikbart format som ger en effekt på 4.5W. Evoke är byggd för att laddas via solen och har därför tillverkats för att tåla användning utomhus. Sammanfattningsvis är Xtorm Evoke en robust powerbank med kapacitet på 10000mAh, två laddportar (en med hög ström på 2.1A) och en integrerad solpanel i toppklass. Läs mer om Evoke

Utomhus powerbank med solceller och 24000mAh

Sandberg Outdoor Solar Powerbank 24000mAh
Sandberg Outdoor Solar Powerbank är den modell med solpanel som har allra störst kapacitet. Modellen har extremt stor kapaciet på 24000mAh, är stöt & vattentålig och har en solpanel samt en liten ficklampa. Helt perfekta funktioner för pålitlig laddning ute i naturen. IP67 certifiering vittnar om rejäla skydd mot vatten, damm och stötar! Läs mer om Sandberg Outdoor Solar 24000mAh

 

Xtorm-limitless-10000mah

Xtorm Limitless 10000
Bästa utomhus-powerbank! Limitless 10000 har blivit en världsnyhet p.g.a. Xtorms enormt ambitiösa satsning och nyskapande. Denna gång har ryktet spridit sig genom en powerbank som är både vattentät och har ett yttre med militär standard. Extremt svårslagen om man vill ha en tålig powerbank med funktioner som karbinhake, sos funktion samt ett skal som tål det allra mesta. 10000mAh räcker till några laddningar av en mobil och till ca en laddning av surfplattan. Xtorm Limitless 10000 är helt klart den tåligaste i sortimentet och är utan tvivel den absolut bäst lämpade powerbanken för utomhusbruk!  Läs mer om Xtorms AL421

 

powerbank med eluttag

RAVPower 27000mAh powerbank med eluttag
Powerbank som har ett helt vanligt eluttag!
Merparten av alla powerbankar har endast laddportar av typen USB vilket kan vara frustrerande om man behöver ström till en laptop eller annan apparat med en vanlig stickkontakt. RAVPower är en världsledande tillverkare av kvalitativa portabla laddenheter som denna gång verkligen lyckats presentera något nytt unikt och extremt uppskattat. RAVPower 27000 har utöver eluttaget även två vanliga USB-A portar samt en USB-C port för uppladdning av USB-enheter. Det massiva batteriet på 27000mAh räcker långt, till och med för uppladdning av en laptop. Läs mer om RAVPower 27000mAh

easyacc-monster

EasyAcc Monster
Hög strömstyrka, hela 4st laddportar och dubbla Input! Två modeller med nästan identiska prestanda från EasyAcc, 20000mAh och 26000mAh. 4.8A är fördelat på fyra USB-portar som var och en kan ge hela 2.4A, lägger man sedan till de två input-portarna på 2A vardera i beräkningen så förstår man snabbt att denna monster modell blir en svårslagen kandidat. De dubbla input-portarna med 2A var leder till att uppladdningstiden av powerbanken halveras. Modellen har även en integrerad ficklampa med bra ljusstyrka. Läs mer om EasyAcc Monster

 

RAVPower 26800mAh är en av våra bästa modeller

RAVPower 26800mAh USB-C 30W
Laddar din MacBook via USB-C Power Delivery!
 RAVPower 26800 USB-C 30W har egenskaper som tillsynes täcker allas behov. Den extremt stora kapaciteten på 26800mAh tillsammans med flera laddningsmöjligheter, USB-C (PD) och två USB-A portar gör denna powerbank till ett perfekt tillbehör till laptops (som laddas via USB-C), surfplattor och mobiler, även spelkonsolen Nintendo Switch kan laddas via USB-C porten! USB-C porten kan leverera laddning via Power Delivery där laptops som MacBook och andra enheter som normalt laddas i max 30W laddas lika fort som i vägguttaget. Även uppladdning av själva powerbanken kan ske med hjälp av PD teknologin vilket resulterar i laddning på smått fantastiska, 4-5 timmar. Läs mer om RAVPower 26800

 

Välj en modell som passar dig

Utöver antal mAh och siffror som anger Ampere och max-ström så finns det andra viktiga saker som kan betyda mycket för ett lyckat köp, t.ex. typ av laddport, antal portar och andra extrafuntioner. Titta gärna igenom vårt sortiment där du hittar fler modeller från välkända varumärken samt en utförlig köpguide. Du är även varmt välkommen att kontakta oss för rådgivning, vi hjälper gärna till att besvara eventuella frågor eller funderingar!