Hem » Powerbank

Powerbank

Det är en trygghet att ha strömmen med sig, särskilt under resor men även till vardags. I vårt sortiment hittar du powerbanks som passar alla dina prylar, där flera är riktigt kraftfulla och väl lämpade för laddning av både mobilen och surfplattan. På varje powerbank anges mAh vilket ger information om hur stor kapacitet den har. Information om strömstyrka hittas under output och input.

Sortera efter egenskaper Laddar...

Powerbank guide för bästa köp

Det finns många powerbanks att välja mellan och många som liknar varandra, så vilken ska man egentligen välja? Den ska passa just dina prylar och dina vanor, så ditt val av modell bör därför anpassas utifrån detta. Det är främst två egenskaper som är av stor betydelse för ett lyckat köp, dels kapaciteten, vilket mäts i mAh och dels strömstyrkan, vilket mäts i Ampere.

Vilken strömstyrka som kan kan uppnås beror främst på vilken typ av utgång powerbanken har, laddporten måste klara samma eller högre ström som tillkopplad enhet maximalt kan laddas med om man vill säkra snabbast möjliga laddning. Om en laptop eller annan kraftfullare enhet ska laddas via annan port än vanlig USB-A, så behöver man även titta på effektbehov (Watt) vilket tar hänsyn till både spänning (Volt) och strömstyrka (Ampere).

1. Kapacitet: Tillräckligt stor kapacitet är viktigt för att prylarna ska kunna laddas önskat antal gånger. En vanlig smartphone brukar ha ett batteri på 2000-3000 mAh vilket betyder att 2-3 laddningar kan ske via en medelstor powerbank på 10000mAh. De flesta surfplattor ligger mellan 5000-10000mAh vilket betyder ca 1 laddning via en portabel ladare på 10000mAh. (Räkna ut antal laddningar genom att dividera powerbankens mAh med enhetens mAh minus 30%).

2. Ström: Strömstyrkan är viktig för laddningshastigheten. Strömstyrkan på ut-portarna (output) hos en powerbank är allid minst 1A, vilket är tillräckligt för att ladda en smartphone i okej hastighet, dock begränsar 1A i många fall hastigheten på laddningen. De flesta powerbanker över 5000mAh har en laddport på minst 2A, vilket ofta räcker för att ge både mobilen och surfplattan snabb laddning.

Det spelar ingen roll om laddporten kan ge högre ström än vad prylen normalt laddas i, prylarna laddas automatiskt i rätt strömstyrka. Om det finns flera laddportar så kan strömstyrkan i respektive port komma att begränsas om flera prylar laddas samtidigt. Se "Max ström" i produktinfo. Strömstyrkan på in-porten (Input) avgör hur snabbt powerbanken kan laddas.

3. Portar: En viss typ av laddport kan i vissa fall ge din enhet snabbare laddning. Den vanligaste typen av laddport i både portabla laddare och vanliga mobilladdare är USB Typ A. Om din enhet laddas via USB-C eller stödjer snabbladdning som exempelvis QC eller PD, så kommer enheten med stor sannolikhet att laddas snabbare via en port av samma typ. Om du vill kunna ladda eller driva prylar via en vanlig stickkontakt så finns det flera modeller med eluttag som fungerar likt ett vanligt uttag i väggen.

Fortfarande osäker på vilken modell du ska välja?

Vi beskriver de viktigaste punkterna mer djupgående i avsnitten nedan.


 

1. Hur många mAh eller Wh?

 

mAh = milliampere hour. Antalet mAh bestämmer hur mycket energi batteriet i en powerbank förmår att lagra som sedan kan användas till att ladda en mobiltelefon eller annan tillkopplad enhet. Här kan du lära dig mer om mAh och hur det beräknas.

Ett bättre mått på kapacitet är Wh (Watttimmar) som tar hänsyn till batteriets spänning (V). Trots detta så anges batteriernas kapacitet i mAh. Om du ska jämföra powerbankens kapacitet med en pryl som har ett batteri med en spänning på över 3.6V så måste beräkning ske med hjälp av Wh. Läs mer här

Den viktigaste och mest uppenbara skillnaden mellan olika powerbanks är den totala kapaciteten på batteriet, antal mAh eller Wh. Generellt sett betyder högre mAh, större kapacitet och längre laddningstid av de enheter som kopplas in. Det finns både fördelar och nackdelar med en liten respektive stor powerbank. En stor variant på 20000mAh har väldigt stor kapacitet men blir p.g.a. det stora batteriet, tyngre, större och kan ta lång tid att ladda upp. En modell på 5000mAh är liten och lätt men klarar bara någon laddning av en smartphone.

Hur många mAh behöver din powerbank ha?

Det är din powerbank som ska generera energin, så för att veta vilken energimängd (antal mAh) den behöver ha så är det bra om du tänker igenom vad du ska ladda och hur många gånger du vill kunna ladda prylarna. Har du tänkt ladda en mobil, surfplatta, GoPro kamera, eller flera prylar smatidigt? Är du borta från ett vägguttag under lång tid eller endast kortare perioder? En stor pryl som t.ex. en surfplatta har ett stort batteri som rymmer mycket energi och kräver därför en stor powerbank för full laddning. Ca 10000mAh krävs för att ladda upp en surfplatta medan en smartphone har ett litet batteri som kan laddas fullt av en powerbank med ca 3000mAh. För laddning av laptop krävs oftast över 20000mAh för en full laddning.

Hur många gånger kan en portabel laddare med x antal mAh ladda en viss enhet?

Det beror helt på hur stort batteriet är i den enhet som ska laddas. Ofta får man rekommendationen att beräkna detta genom att titta på sin mobil eller surfplatta och notera hur många mAh batteriet har, notera antal mAh på den portabla laddaren och sedan dividera dessa två. T.ex. 20000mAh / 2500mAh = 8 (8 laddningar). Du kan med hjälp av denna uträkning få en ungefärlig uppfattning om hur många gånger du kan ladda en viss enhet, men av flera anledningar blir antalet laddningar ej så många som uträkningen visar. Delar av energin som överförs vid laddning försvinner i form av värme och andra energiförluster, ofta uppemot 30 procent, ibland mer. Vi har i tabellen nedan angivit ungefär hur många mAh som krävs för att ladda en enhet x antal gånger.

OBS! Om batteriet i den enhet du tänkt ladda eller driva inte har samma spänning som batteriet i powerbanken så måste kapaciteten jämföras i Wh istället för mAh eftersom Wh tar hänsyn till batteriets spänning (Volt). Läs mer här

 

Antal mAh Powerbank

Laddningar Mobil

Laddningar Surfplatta

2600  0-1 0
3000  0-1 0
5000 1-2 0-1
10000 2-4 0-2
12000 3-5 1-2
20000 4-8 2-3
26000 5-10 2-4

 


 

2. Välj en powerbank som ger prylarna rätt ström (Ampere)

 

OUTPUT

Angivelsen för strömstyrka från den portabla laddaren till tillkopplad enhet anges som Output i Ampere (A). För en vanlig USB enhet så är det antal Ampere (A) som bestämmer i vilken hastighet den anslutna enheten kan laddas.

De allra flesta powerbanks har USB-A portar där strömstyrkan är angiven till mellan 1A och 2.4A. Det är ganska vanligt att mindre modeller har en port på 1A medan de större oftast har minst en port med 2A eller mer. 

Effekt

Det finns modeller med andra typer av portar än USB-A som kan ge högre strömstyrka och även högre spänning. För dessa portar är total effekt (Watt) ofta en viktig värdemätare. För laddning i full hastighet bör powerbankens utgång ha en effekt som matchar enhetens effektkrav. Om powerbaknen har DC port är det viktigt att kolla upp att rätt spänning (V) kan ges till tillkopplad enhet.

Behöver man en port med stark ström?

Det är inte alltid en fördel med stark ström, men om du tänkt ladda en surfplatta så har du mycket att vinna på att ladda den via en USB-port med hög strömstyrka, helst 2A eller högre eftersom den kräver relativt mycket ström för att laddas effektivt. Ska du däremot ladda mobilen så spelar det mindre roll om porten har 1 eller 2A. 

Obs! Det gör inget om USB-porten kan ge högre ström än din mobil behöver, (mobilen laddas ej i högre ström än den själv vill laddas i).

Välj modell med rätt typ av laddport

Det är viktigt att välja en modell med rätt typ av laddport så att laddning kan ske utan onödiga begränsningar. Vilka portar som passar bäst beror helt på vilken enhet du tänkt ladda. Den vanligaste porten är USB-A och fungerar för det mesta, men beroende på vad som ska laddas kan det ibland vara bättre eller till och med nödvändigt med en USB-C och/eller en QC-port som stödjer Quick Charge laddning. Du behöver inte vara orolig om du behöver flera typer av portar, det finns modeller med alla dessa. De allra flesta klarar sig dock bra med en vanlig USB-A port om endast mobilen ska laddas. Glöm bara inte bort att dubbelkolla strömstyrkan på porten om du behöver ladda större prylar!

OBS! Bärbara datorer behöver oftast betydligt högre effekt och andra typer av uttag - Läs mer här

INPUT

Input anger i vilken strömstyrka och/eller vilken effekt en powerbank laddas i. Strömstyrkan anges i Ampere och spänning i Volt. (Vanlig USB-A standard är på 5V)

Man pratar ofta om skillnaderna i hur effektivt tillkopplade enheter laddas (output) men mer sällan om skillnader i laddningstider av den portabla laddaren via vägguttaget. Hur snabbt laddningen sker kan i vissa fall begränsas av väggadaptern. Om väggadaptern ger tillräcklig ström så begränsas hastigheten av den portabla laddarens ingång. En del modeller laddas i 1A medan andra kan utnyttja 2A eller mer. 2A ger ungefär dubbelt så snabb laddning mot 1A.

Behöver man en Input port med hög effekt?

Betydelsen av hög input är inte så stor vid laddning av en liten modell då den i vilket fall inte tar speciellt lång tid att ladda. Hög Ampere på Input porten kan däremot göra väldigt stor skillnad på tiden av laddningen av en stor powerbank. Oftast är Input porten en micro USB-port men det finns undantag där portarna är av annan typ. Det finns vissa modeller som har två input portar så att uppladdningen kan halveras, andra har en USB-C port eller en port med någon typ av snabbladdnings teknologi, t.ex. QuickCharge eller USB-C Power Delivery.

 


 

3. En eller flera USB-portar?

 

Utöver kapacitet (mAh) och strömstyrka (A) finns ett antal skillnader mellan olika powerbanks som är värda att uppmärksamma, en av dessa är USB-portarna. 

De flesta små modellerna har endast en USB-port, vilket för många användare ofta är tillräckligt då kraften från en liten powerbank räcker till en eller ett fåtal laddningar av en mobil. Vill man kunna ladda flera enheter samtidigt behöver den portabla laddaren naturligtvis ha flera USB-portar och helst även större kapacitet. Det går även att hitta modeller med flera typer av portar som USB-C, USB-A med eller utan QC (QuickCharge) stöd.

Ett tips: Om du är ute efter en powerbank med flera USB-portar, var då uppmärksam på skillnaden i antal ampere (A) mellan de olika portarna då många powerbanks med flera portar har en eller flera portar med relativt låg strömstyrka. (Det står oftast angett vilken max styrka portarna kan generera samtidigt, Max(x)A)

Exempel: En portabel laddare har 4 USB-portar, port1=2A, port2=1A, port3=1A, port4=1A, den totala summan av dessa blir därmed 5A. Angivelsen är dock Max3A vilket gör att inte alla portar kan generera den angivna strömmen när de utnyttjas samtidigt. Vill man kunna ladda flera mobiler samtidigt i hög hastighet är denna siffra extra viktig att notera.


 

4. Kvalité och säkerhet

 

Det är kanske inte så förvånande att vi nämner säkerhet och kvalité på batteri och komponenter som väldigt viktigt, men vi ser det som vår uppgift att upplysa konsumenter om vikten av att köpa sin powerbank hos en seriös återförsäljare som säljer produkter säkra nog för försäljning på den svenska marknaden.

Skillnader i kvalité är svårare för en konsument att identifiera och man är ofta tvungen att förlita sig till att tillverkare och återförsäljare är seriösa samt följer krav och regler. Det skiljer självklart som med allt annat på kvaliteten mellan olika märken och modeller men ofta finns det information att hitta i produktspecifikationen om vilka typer av skydd som finns.

Våra produkter har CE och FCC märkning och klarar krav såsom RoHS och REACH. De allra flesta av våra portabla laddare har även utfärdade UN 38.3 certifikat. Med det menas att de efter specifika tester av batteriernas säkerhet blivit godkända att ta med på flyget.


 

5. Vanliga extrafunktioner

 

Det finns ett antal funktioner som höjer användarupplevelsen. Vi har skrivit lite om de vanligaste funktionerna.

  • Laddningsindikator

Belysta indikatorer är oftast en uppskattad funktion. Oftast finns det ca 4 indikatorer som släcks en efter en allteftersom batterinivån sjunker. Detta är en bra funktion även vid uppladdning då man vid 4 lysande dioder kan vara säker på att man har ett fulladdat batteri.

  • Ficklampa

Många större modeller över 10000mAh har en inbyggd "ficklampa". Den lilla lampan brukar ha en väldigt begränsad ljusstyrka men är en rolig och ibland förvånansvärt användbar funktion vid strömavbrott eller på tältsemestern.

  • Inbyggd laddkabel

Brukar du glömma laddkabeln hemma? Då kanske en inbyggd laddkabel är den perfekta lösningen. Nackdelen är att det i vissa modeller inte alltid går att byta mot vilken kabel som helst eftersom den är specialutformad för att sitta på plats.

  • Genomladdning

Med genomladdning menas att man kan ladda något, t.ex. en mobil via den portabla laddaren samtidigt som denna laddas via en adapter i väggen. Genomladdning är en ganska ovanlig funktion men har nyligen dykt upp i flera nya modeller.

  • Automatisk påslagning

Det är ganska vanligt att powerbanks startar automatiskt när de kopplas till en smartphone eller annan enhet. Det kan vara väldigt användbart om powerbanken ligger i en väska eller om powerknappen på något sätt är oåtkomlig.

  • Solceller

En powerbank med solceller kallas ibland även för solcellsladdare och har möjlighet att laddas med hjälp av solljus. Solcellerna sitter på ena eller på båda sidor och hjälper till att försörja batteriet med ström. Effektiviteten kan variera och man ska inte räkna med att slippa använda vägguttaget för uppladdning men solcellerna kan definitivt ge välbehövlig extra energi vid långa dagar utomhus.

  • Vattentålighet

Vattentålighet är möjligt genom att portarna gjorts täta med hjälp av skydd i plast eller gummi vilket förhindrar att vatten sipprar in. En del vattentäta modeller klarar av ett dopp i sjön medan andra endast har ett begränsat skydd som står emot regn. En bra funktion om man tänkt tillbringa många timmar utomhus.

  • Material

Andra detaljer som design och material, plast eller metall mm skiljer olika modeller åt och kan ibland vara viktiga men är oftast en ren smaksak. Värt att tänka på är ändå att materialet påverkar tyngd, hållbarhet, reptålighet samt grepp och synlighet av fingeravtryck.


Hos Powerbank Specialisten beställer du varor helt fraktfritt och med fri retur

Vi är väldigt glada över att kunna erbjuda ett sortiment med både högpresterande och säkra modeller från flera välkända tillverkare. Vi har modeller som passar för korta turer på stan och större modeller för längre utflykter, båtturer, flygresor, campingsemestrar eller jakt och fiske resor. Kolla gärna in vårt sortiment och jämför så kommer du snart fram till vilken som passar dig bäst.

Din beställning levereras alltid fraktfritt med en leveranstid på 1-3 arbetsdagar. Går paketet ned i brevlådan så kommer det oftast fram till dig redan dagen efter du gjort din beställning. Är inte varan som du tänkt dig eller om du ångrat dig så skickar du enkelt tillbaka varan med returetiketten som följer med i paketet, helt utan extra kostnad.

Tveka inte med att höra av dig om du har frågor eller andra funderingar, vi hjälper gärna till. Kontakta oss här eller ring oss på 018-257918.