Hem » Powerbank » Trådlös

Trådlös

Powerbanks med trådlös laddning. Dessa modeller laddar prylarna utan kabel via Qi teknik vilket är den absolut vanligaste standarden. Tekniken används i flera nya mobiltelefoner från bl.a. Apple och Samsung. Om din enhet är Qi kompatibel behöver även din powerbank vara det för att din mobil ska kunna laddas helt trådlöst. Det finns även kompatibla batteriskal som kan laddas via en trådlös powerbank.

Se även: Trådlösa laddare

Laddningshastighet via Qi

Hastigheten på laddningen via en Qi powerbank med trådlös laddning beror dels på hur mycket ström modellen kan generera och dels på hur stark ström enheten kan ta emot. Se till att din powerbank kan generera minst lika stark ström som din enhet kan ta emot om du vill säkerställa snabbast möjliga laddning.

Trådlös laddning - fördelar

Antal enheter som stödjer trådlös laddning växer stadigt vilket i sin tur satt fart på marknaden för powerbankar med denna teknik. En uppenbar fördel med en trådlös modell är att du slipper använda dig av en laddkabel. En annan fördel är att Qi tekniken är standard hos alla mobiltillverkarna vilket möjliggör kompatibel laddning för alla enheter via en och samma laddare oavsett om dessa normalt sett använder sig av skiljda USB-standarer. Du slipper nu alltså jobbet med att byta kabel eller laddare när en ny enhet ska laddas.

Hur fungerar trådlös laddning?

För att laddning ska kunna ske trådlöst behöver laddare och enhet vara nära varandra, ju närmare de är varandra desto effektivare blir laddningen. Powerbank och laddande enhet har varsin magnetisk spole inbyggt. Den magnetiska spolen i powerbanken har i uppgift att överföra laddning till spolen som finns i den enhet som laddas. Det finns både resonant och induktiv Qi teknik, den induktiva tekniken ger den snabbaste laddningen medan resonant Qi laddning kan ske med längre avstånd mellan laddare och enhet. De allra flesta enheterna stödjer både resonant och induktiv Qi laddning medan powerbanken och den trådlösa laddaren oftast stödjer den ena eller den andra tekniken.

Kompatibla enheter

Det kommer hela tiden nya mobiltelefoner som stödjer Qi laddning vilket gör att vår lista med Qi kompatibla enheter uppdateras löpande. Apple och Samsung är de tillverkare som släppt störst antal mobiltelefoner med Qi kompabilitet, det är även högst troligt att kommande Apple och Samsung telefoner kommer få stöd för trådlös laddning. Märken som LG, Sony, Nokia, Xiaomi och Google samt ett fåtal andra mobilmärken har släppt någon eller ett par trådlösa smartphone modeller. Om du funderar över om en enhet, laddare, eller mobiltelefon är Qi-kompatibel så hittar du svaret på Wireless Power Consirtiums officiella hemsida

Vanliga enheter med stöd för Qi:

  • Apple

iPhone 8, iPhone 8 PLUS, iPhone X, iPhone XS, iPhone XR

  • Samsung

Galaxy S6 Edge, S6 Edge+, S7, S7 Edge, S8, S8 Plus, S9, S9 Plus Note 5, Note 8, Note 9

  • LG

G3, G6 Plus, V30, G7 ThinQ, V30S ThinQ

  • Google

Nexus 4, Nexus 5, Nexus 6

  • Sony

Xperia XZ2, Xperia XZ2 Premium Dual, Xperia XZ3 Dual

  • Nokia

Lumia 735, Lumia 830, Lumia 920, Lumia 930, Lumia 1520, 8 Sirocco

  • Microsoft

Lumia 950, Lumia 950 XL

  • HP

Elite x3

  • Xiaomi

Mi Mix 2S

  • Doogee

S60