Hem » Laddare » Solcellsladdare

Solcellsladdare

Mobil laddning via solen

Ladda prylarna via en solcellsladdare, var du än befinner dig. Det kan knappast bli mer praktiskt, smart och miljövänligt än så. Det finns en stor uppsjö av olika varianter med olika typer av solceller, design och storlek. Vissa modeller lämpar sig bra att bära med sig för att sedan fälla upp på lämplig plats medan andra går bra att fästa på ryggsäcken.

Välj rätt solcellsladdare

Se till att köpa en laddare som passar dina behov. Det finns några saker att fundera över för att kunna välja rätt modell. Vill du exempelvis kunna ladda flera enheter åt gången? Hur mycket ström behöver dina enheter? Hur portabel ska modellen vara?

Att tänka på vid köp av solcellsladdare

  • Effekt, (Watt)

 Den största skillnaden mellan olika solcellsladdare är dess effekt, vilket anges i enheten Watt. Effektenheten Watt anger hur stor mängd energi solpanelen kan generera. En modell med hög effekt kan ladda större och/eller fler prylar. Solpanelens effektangivelse gäller för direkt solljus, så räkna inte med angiven effekt i realiteten. En vanlig mobilladdare med en USB-port är ofta på 5-12W.

Solpanelens yta är en avgörande faktor för effekten. En viss typ av solceller är mer effektiva än andra, men ofta är den största enskilda faktorn som påverkar laddningsförmågan panelens totala ytstorlek. Ju större yta - desto fler solceller får plats - vilket i sin tur resulterar i mer energi.

Solcellernas effektivitet är en annan avgörande faktor för solpanelens effektEn solpanel med effektiva solceller är en fördel eftersom mer energi/yta kan genereras. Utvecklingen går hela tiden framåt

  • Laddportar

De flesta modellerna har en eller två USB-portar för laddning. Det är viktigt att notera vilken ström dessa kan ge tillkopplade prylar, vilket anges i Ampere (A). En vanlig mobilladdare med en USB-port brukar ha en strömstyrka på 1A - 2,4A. En solcellsladdare med fler än 1 port bör ha relativt hög effekt för att effektiv laddning med hög ström ska kunna ske i båda portarna samtidigt.

  • Integrerat batteri

En del solcellsladdare har ett integrerat batteri, vilket gör laddningen mer oberoende av solljusets kvalitet då prylarna laddas via batteriet istället för direkt via solpanelen. Det integrerade batteriet laddas kontinuerligt via solcellerna, men om prylarna laddas snabbare än vad batteriet gör via solpanelen så får man förr eller senare vänta på att batteriet laddas upp igen, alternativt förlita sig på laddning direkt via solljuset.

Kombinera gärna en solcellsladdare med en powerbank. På så vis kan man utnyttja solen bättre och ge prylarna laddning även när solen inte lyser. Man kan ladda powerbanken via solpanelen när prylarna inte behöver laddning längre eller så kan man ladda powerbanken för jämnan - sedan använder man powerbanken för att ladda upp prylarna. Denna lösning är perfekt om din enhet behöver en specifik laddport eller kan utnyttja någon snabbladdningsteknologi som din powerbank stödjer eftersom det kan vara en stor utmaning att få tag på en solcellsladdare som har specifika portar med exempelvis snabbladdning.

Vattentät solcellsladdare

Det finns flera solcellsladdare som är helt vattentäta och modeller som är vattentåliga och motståndskraftiga mot lättare regn. Med en vattentät modell så slipper du oroa dig för regnet och risken att solcellsladdaren blir förstörd vid kontakt med vatten. Vid längre utflykter kan det vara praktiskt att kunna ladda upp batterierna även vid regnigt väder.

Solpaneler på ryggsäcken

En praktisk lösning vid vandringar med packning är en monterad solcellsladdare bak på ryggsäcken. Utnyttja dagens alla ljustimmar och låt solen ge dina prylar laddning hela dagen. Genom tunna solpaneler fästa på tunna och följsamma material så blir det riktigt smidigt att ha solpanelerna på ryggan. Är prylarna redan fulladdade så passa på att ladda upp en powerbank, på så sätt kan du använda den ackumulerade energin när du vill.