Får man ta med en powerbank på resa med flygplan?

Att tänka på när du tar med din powerbank på flygresan

Ja, man får ta med sin powerbank på resa med flyg, men det finns några saker du behöver ha koll på!

Powerbanks är populära, inte minst bland flygresenärer eftersom det är en självklar pryl att ha med sig i packningen på semestern. Till vår och alla flygresenärers glädje är det tillåtet att ha med sig powerbanken på flyget, men det finns några förhållningsregler som är viktiga att veta om.

Måste packas i handbagage

En powerbank får medtagas i handbagaget på flygresor med de allra flesta flygbolagen. Begränsningar finns dock gällande batteriets totala kapacitet och antal enheter, i dagsläget ligger denna begränsning på 100Wh (100 watttimmar) och max 2 powerbankar enligt IATA men stämmer inte alltid eftersom flygbolagen själva bestämmer vad som gäller. En powerbank måste alltså medtagas som handbagage och får normalt sett inte checkas in som vanligt bagage utan särskilt tillstånd. Kapacitetsbegränsningen bestäms av flygbolagen själva och kan ibland vara högre än 100Wh, exempelvis så har vissa flygbolag en begränsning på 160Wh och max 2 enheter.

Max 100Wh - Beräkna så här

Wh räknas ut så här: mAh (milliamperetimmar) x V (spänning) /1000. Battericellernas spänning ligger på 3.7V i de allra flesta powerbank modellerna. Exempelvis får en powerbank på 27000mAh med battericeller på 3.7V enligt denna uträkning tas med på flygplanet (med minsta möjliga marginal), 27000 x 3,7 / 1000 = 99,9Wh. Dubbelkolla vad det står på just din powerbank för att säkerställa korrekt uträkning.

Flygbolagen har olika regler

Vi rekommenderar att alltid kolla med ditt flygbolag innan avresa vad som gäller, var extra noga att kontakta flygbolaget om du tänkt ta med en powerbank med högre kapacitet än 100Wh eftersom särskilda restriktioner och regler ofta gäller vid frakt av större litiumjonbatterier än 100Wh.

Flygtransport och flygresor med litiumjonbatterier har diskuterats allt mer intensivt eftersom säkerheten utan tvivel är det viktigaste ombord på ett flygplan. Restriktionerna angående kapacitet och reglerna som endast tillåter medtagande i handbagage har införts för att begränsa risken för allvarliga olyckor.

Utöver kapacitetsbegränsningen så finns det regler som ska säkerställa att endast säkra batterier ska kunna finnas ombort på ett flygplan. Alla typer av litiumjonbatterier, inklusive powerbanks, måste enligt IATA ha utfärdade UN 38.3 certifikat för att få vistas på ett flygplan. Detta är tyvärr något som flygbolagen (oss vetligt) i dagsläget inte har resurser för att kontrollera, men för din egen och för din omgivnings skull så rekommenderar vi dig att köpa en pålitlig powerbank av en seriös återförsäljare.