Hur får dina batterier och din powerbank bättre prestanda och livslängd?

Tips litiumbatterier

En powerbank påverkas av hur den används, eller mer korrekt sagt så påverkas de batterier som finns inuti. Har du koll på hur du borde ladda för att ditt batteri ska må bra?

En uppladdningsbar powerbank innehåller allt som oftast ett eller flera litiumjonbatterier. När du laddar ett litiumbatteri så går det fort att ladda fram till de sista 20 procenten som tar extra lång tid. Ett uppladdningsbart litiumbatteri ska helst inte laddas ur helt då risken är stor för att batteriet tar skada speciellt om det får ligga en tid ouppladdat. Om det händer att du laddar ur batteriet helt är det viktigt att det laddas upp igen snarast.

Några konkreta tips

  • Ladda batteriet igen när batterinivån sjunkit till ca 20%. Det är inte särskilt bra att ladda litiumbatterier längre tid än nödvändigt.

 

  • Utsätt inte batteriet för höga temperaturer under en längre tid. Längre förvaring i hög temperatur, till exempel inne i en varm bil, gör att kapacitetsförsämringen hos litiumcellerna påskyndas. 

 

  • När ett batteri används i kyla så laddar batteriet ur snabbare. För att förhindra detta kan vi placera mobiltelefonen i innerfickan på jackan och riskerar då inte att mobilen kyls ned lika kraftigt. (Batterier påverkas negativt vid temperaturer lägre än 5 Celsiusgrader, enligt flera undersökningar).

 

Flygtransport och flygresor med litium-batterier har på senare tid börjat diskuteras. Rekommendationen är att alltid kolla med ditt flygbolag innan avresa, då särskilda restriktioner gäller vid frakt av litiumbatterier. Mobil, dator eller surfplatta med litiumbatterier är tillåtet. Anledningen till restriktioner av litiumbatterier på flyg är efter att litiumbatterier vid ett antal tillfällen börjat brinna. Hos Powerbank specialisten har de allra flesta av våra powerbanks godkända UN 38.3 certifikat vilket är ett krav för att få transportera externa batterier på flygplan.