Hur får dina batterier och din powerbank bättre prestanda och livslängd?

Tips litiumbatterier

En powerbank påverkas av hur den används, eller mer korrekt sagt så påverkas de batterier som finns inuti. Har du koll på vad du ska göra för att ditt batteri ska må bra?

En uppladdningsbar powerbank innehåller allt som oftast ett litiumjonbatteri, precis som en mobiltelefon, laptop och surfplatta. De tips vi ger på denna sida gäller därför även dessa prylar i allra högsta grad!

Ett litiumjonbatteri ska helst inte laddas ur helt då risken är stor för att batteriet tar skada, speciellt om det får ligga en längre tid urladdat. Om du laddar ur batteriet helt är det därför viktigt att du ser till att det åter laddas upp igen snarast möjligt. Det är dock inte bra för batteriet att vara fulladdat oftare och längre tid än nödvändigt.

Generellt brukar man säga att litiumjonbatteriet bör vara laddat till ca 40% vid förvaring under längre perioder för minsta möjliga skada av battericellerna. Anledningen till detta är att man bevarar batteriernas kapacitet bättre vid uppladdning till ca 40% enligt flera tester.

Det bästa för dina batteriers livslängd är alltså att aldrig ladda ur under 20% samt undvika max uppladdning.

Utöver laddningsnivåer såpåverkas litiumjonbatterier relativt mycket av olika temperaturer. Batterier bör exempelvis inte förvaras under långa tider i ett onormalt varmt utrymme. Den optimala temperaturen för förvaring är enligt flera forskningsrapporter under +15 grader (det går även bra i normal rumstemperatur).

Tipsen vid längre tids förvaring blir alltså att ha batteriet laddat till ca 40%. Möjligtvis kan det därför vara nödvändigt att ladda upp det lite grann om batteriet legat oanvänt under lång tid, det beror på hur mycket batteriet självurladdats. Förvaringsurymmet bör som sagt inte heller vara för varmt.

Några konkreta tips för längre livslängd av din powerbank och andra prylar drivna av ett litiumjonbatteri

  • Ladda upp batteriet igen när batterinivån sjunkit till ca 20%

 

  • Ladda inte batteriet längre tid än nödvändigt

 

  • Ladda inte upp mer än 40-50% om du tänkt låta batteriet vara oanvänt under en tid. Genom att följa denna procedur så bibehåller man batteriets kapacitet på bästa sätt.

 

  • När ett batteri hålls i kyla så laddar det ur snabbare. För att förhindra detta kan man placera mobiltelefonen i innerfickan på jackan när det är riktigt kallt utomhus. (Batterier påverkas negativt vid temperaturer lägre än 5 Celsiusgrader, enligt flera undersökningar)

 

  • Utsätt inte batteriet för höga temperaturer under en längre tid. Förvaring i hög temperatur, till exempel inne i en varm bil, gör att kapacitetsförsämringen hos litiumcellerna påskyndas. Att hålla batteriet svalt kan vara extra bra att tänka på vid resa till soliga och varma platser. 

 

Hos oss på Powerbank Specialisten hittar du powerbanks med kvalitativa litiumjonbatterier samt godkända UN 38.3 certifikat, vilket är ett krav för transport på flygplan.