Vad är en powerbank?

Beskrivning av en powerbank

Powerbank: Portabel laddare som genererar elektrisk energi med hjälp av ett inbyggt batteri. Elektiska enheter såsom mobiltelefoner och surfplattor laddas genom att kopplas till powerbanken via sina vanliga laddkablar.
Att hitta ett vägguttag när man fått batteritorsk är inte alltid så lätt. I takt med att våra prylar blir allt mer avancerade och drar mer energi så behöver vi ladda allt oftare. Batterikapacitet är en stor utmaning, dels för dagens elektroniktillverkare men även för oss konsumenter som ständigt är i behov av laddade batterier.

En pryl som löser detta problem och som därför blir mer och mer populär är den portabla laddaren, en så kallad powerbank.

Powerbank är ett annat namn för portabel laddare, nödladdare och extern laddare, och är precis som namnen antyder en laddare som man tar med för att kunna ladda elektroniska prylar (t.ex. en mobil) vid tillfällen då man inte har tillgång till ett eluttag eller inte hinner vänta på att mobilen ska ladda färdigt.

Det finns många modeller med varierande kvalitet, kapacitet, strömstyrka och antal samt typ av laddportar. En portabel laddare med låg kapacitet klarar kanske av att ladda din mobil en enda gång medan en modell med riktigt hög kapacitet kan ladda din mobil över tio gånger. Har du kåll på hur många mAh ett portabelt batteri bör ha för att ge din mobil få respektive många laddningar? Ta reda på hur stor kapacitet du egentligen behöver

Du kan även läsa mer om och lära dig i detalj hur en powerbank fungerar