Hur stor kapacitet (batterikraft) har en powerbank?

Batterikraft-powerbank

Vill du kunna ladda någonting som drar mycket batteri, kunna ladda din mobil flera gånger eller kanske kunna ladda flera saker samtidigt, ja då behöver du en powerbank med tillräcklig kapacitet för detta.

Hur mycket laddkraft har en powerbank?

Det är inte lätt att veta exakt hur mycket en portabel laddare klarar av förrän du själv testat, men det kan vara bra att veta hur stor den ungefärliga kapaciteten är. Kapaciteten på en powerbank anges i mAh. Ju högre mAh desto större kapacitet har batteriet och räcker därför till fler laddningar av en enhet. Prestandan på en powerbank kan variera kraftigt och bestäms av antalet batterier och prestandan av dessa. Detta faktum gör att en powerbank som kan ladda din mobil 5 gånger är större och tyngre än en som kan ladda din mobil 1 gång. Den powerbank med högre prestanda har inbyggda batterier som kan tillgodose mer energi vilket i sin tur kräver fler eller större batterier.

Hur många laddningar kan ges vid specifik en kapacitet?

Antal mAh Powerbank

Laddningar Mobil

Laddningar Surfplatta

2600  1 0
3000  1 0
5000 1-3 0-1
10000 3-4 0-2
12000 4-5 1-2
20000 6-8 2-3
26000 6-10 2-4

 

Hur många gånger man kan ladda en enhet beror som sagt först och främst på hur kraftigt batteri (antal mAh) den portabla laddaren har jämfört med enheten. För att göra det enkelt brukar man säga att om en mobiltelefon som har ett batteri på 2000  mah kan laddas 10 gånger i en powerbank med 20000 i mah då man gör matematiken, 20000/2000=10. Du kan se vad just din mobil har i vår mAh listaDenna uträkning stämmer i teorin men då de allra flesta tillverkare anger mAh enligt nominiellt värde (batteriernas värde), kan du aldrig utnyttja hela det mAh värde som är angivet på en powerbank. 

När man laddar ett batteri med ett annat batteri så går också en del av energin till annat än att överföras direkt till det andra batteriet. En del av strömmen går till att driva de elektroniska kretsar som styr och bevakar laddningen i båda batterier, (det som laddar och det som ska laddas). Delar av energin omvandlas även till värme. Vanligtvis ligger denna effektivitet, dvs. andelen ström i batterierna i den portabla laddaren som slutligen hamnar i det andra batteriet på 55% till 70%. Det är alltså antalet mAh som bestämmer hur stor kapacitet ett batteri har, mer om mAh hittar du här.

Även andra faktorer har visat sig ge stor inverkan på batteriet, i längden påverkas batteriet av laddningsvanor och hur du använder ditt batteri. Det är många faktorer som spelar in, läs mer om detta i avsnittet Powerbank Användartips.