Hur stor kapacitet (batterikraft) har en powerbank, och hur pass stor kapacitet behöver man egentligen ha?

Batterikraft-powerbank

Vill du kunna ladda någonting som drar mycket batteri, kunna ladda din mobil flera gånger eller kanske kunna ladda flera saker samtidigt, ja då behöver du en powerbank med tillräcklig kapacitet för detta.

Hur vet man hur stor laddkraft en powerbank har?

Kapaciteten på en powerbank anges i mAh, precis som de flesta andra batterier. Ju högre mAh desto större kapacitet har batteriet och räcker därför till fler laddningar av en enhet. Hur många laddningar man får av en powerbank kan variera kraftigt och bestäms till största del av batteriets storlek (antal mAh). Detta faktum gör att en powerbank som kan ladda din mobil 5 gånger är större och tyngre än en som kan ladda din mobil 1 gång. Andra parametrar som spelar mindre roll kan vara typ av battericeller och prestandan av dessa.

Det är inte lätt att veta exakt hur mycket en portabel laddare klarar att ladda förrän man själv testat. Det kan därför vara bra att känna till på vilket sätt man beräknar detta innan man köper en!

Det första steget är alltså att ta reda på hur stor kapaciteten är på batteriet i den pryl du vill kunna ladda och/eller på den powerbank du vill köpa. Detta beror på om du vill utgå från de modeller du vill köpa eller om du vill välja modell baserat på vilka prylar du ska ladda. Siffran som ska noteras är den som står efter förkortningen "mAh". När du vet antal mAh på både powerbank och tilltänkta enheter som ska laddas med denna så kan dessa siffror jämföras med varandra. Har powerbanken ett färre antal mAh än exempelvis surfplattan så kan man direkt utesluta att en full laddning kommer kunna ges.

För att göra det lite lättare så har vi gjort en tabell som anger ungefär hur många laddningar en powerbank kan ge till både mobiler och surfplattor.

Tabellen visar hur många laddningar som kan ges av en powerbank vid en specifik kapacitet. (Olika mobiler och surfplattor har dock olika mängd mAh, vilket medför att tabellen inte är rättvisande för en specifik modell. Vi rekommenderar därför att du beräknar mer noggrant och tittar på just dina prylars mAh om du vill veta mer exakt hur många mAh din powerbank behöver).

Antal mAh Powerbank

Laddningar Mobil

Laddningar Surfplatta

2600  0-1 0
3000  0-1 0
5000 1-2 0-1
10000 2-4 0-2
12000 3-5 1-2
20000 4-8 2-3
26000 5-10 2-4

 

Hur många mAh behöver just din powerbank ha?

Hur många gånger man kan ladda en enhet beror som sagt först och främst på hur kraftigt batteri (antal mAh) den portabla laddaren har jämfört med enheten som laddas. För att göra det enkelt brukar man säga att om en mobiltelefon som har ett batteri på 2000mAh kan laddas 10 gånger i en powerbank med 20000mAh då man gör matematiken, 20000/2000=10. Denna uträkning stämmer dock inte riktigt i praktiken. Man kan aldrig utnyttja hela det mAh värde som är angivet på en powerbank.

Du kan se vad just din mobil har i vår mAh lista, om du har en iPhone så kan du även läsa vår guide "välj rätt powerbank till din iPhone"

En del av enegin försvinner vid laddning

När man laddar ett batteri med ett annat batteri så går också en del av energin till annat än att överföras direkt till det andra batteriet. En del av strömmen går till att driva de elektroniska kretsar som styr och bevakar laddningen i båda batterier, (det som laddar och det som ska laddas). Delar av energin omvandlas även till värme. Vanligtvis ligger denna effektivitet, dvs. andelen ström i batterierna i den portabla laddaren som slutligen hamnar i det andra batteriet på 55% till 70%. Som du nu vet är det antalet mAh som bestämmer hur stor kapacitet ett batteri har, men vad står egentligen mAh för? mer om mAh hittar du här.

Även andra faktorer har visat sig ge stor inverkan på batteriet, i längden påverkas batteriet av laddningsvanor och hur du använder ditt batteri. Det är många faktorer som spelar in, läs mer om detta i avsnittet Powerbank Användartips.