Laddning av laptop kan ske via AC DC och USB-C

Powerbank till laptop

För att kunna ladda en laptop via en powerbank så måste man använda sig av en powerbank med rätt typ av utgång som lämpar sig för laddning i relativt hög effekt. Utgången behöver vara av annan typ än USB (om inte datorn kan laddas via USB-C). Det finns tre typer av laddportar som fungerar för laddning av en laptop, de olika portarna kan lämpa sig mer eller mindre bra beroende på vilken laptop som ska laddas. Läs mer om de olika alternativen nedan.

Vilken powerbank passar din laptop?

Ange laptop modell så listar vi passande powerbanker: *
E-post: *

Om du har en laptop från Apple så läs gärna vår specifika guide för laddning av MacBook. Om du har en Microsoft Surface hittar du mer info i denna guide.

AC, DC & USB-C

En powerbank som ska användas för laddning av en laptop behöver ha en av dessa tre utgångar: AC (220V eluttag), DC eller USB-C (datorer med USB-C laddport). Vilken av dessa tre utgångar som passar bäst beror på vilken laptop-modell som ska laddas samt hur pass hög effekt datorn behöver. Det viktigaste är att powerbanken kan generera den spänning och effekt som just din bärbara dator behöver, därför har olika laptops oftast skilda specifikationskrav.

AC utgång

AC utgången efterliknar ett vanligt eluttag på 220V vilket gör att många typer av enheter kan kopplas in via originaladapter med stickkontakt, inklusive en laptop. Laddning sker via datorns vanliga strömadapter som kopplas in med stickkontakt vilket är smidigt men överflödigt om datorn kan laddas via USB-C, då passar en modell med USB-C PD port bättre. Gå till modeller med AC 220V eluttag

Passar AC uttag min laptop?

En powerbank med 220V AC uttag kan ladda vilken laptop som helst, se dock till att effekten hos powerbanken är tillräckligt hög för just din laptop eller annan pryl som kopplas in. Om din laptop normalt laddas via en adapter på 100W och kopplas till en portabel laddare med en maxeffekt på 60W så kommer laddning att ske långsammare än normalt.

DC utgång

Via en DC port kan de flesta bärbara datorer laddas. Oftast medföljer ett antal vanliga adaptrar som kopplas på änden som ska in i datorn. De flesta powerbanker med DC utgång har ställbar spänning från 12V och upp till ca 24V (beror på modell). Vilken spänning som ska användas är antingen helt ställbart eller så finns det några olika lägen att välja på med förinställda Volttal. Fördelen är att du ej behöver din originaladapter vid laddning som brukar väga en hel del. Datorn kopplas direkt till DC utgången via kabeln. Nackdelen är att du måste koppla på rätt adapter i kabelns ände som passar just din laptop. Ibland medföljer adaptrar medan de ibland måste köpas som tillbehör. Gå till modeller med DC output

Passar DC utgång min laptop?

Om powerbanken kan ge exakt den spänning som datorn behöver samt har en max effekt som är minst lika hög som din dators krav så ska det fungera felfritt. Det som eventuellt kan begränsa laddning av en viss laptop är alltså fel spänning (V) och för låg total effekt (W).

Exempel: Om din dator kräver 24V och en effekt på 100W så kan den inte laddas via en DC-port som endast kan leverera 12V eller 19V. Om powerbanken kan ladda datorn i 24V så är det en fördel om max effekten är minst 100W om datorn ska kunna laddas i hög hastighet och i påslaget läge

USB-C

Flera nyare laptops kan laddas via en USB-C utgång på en powerbank, flera av datorerna kräver laddning via laddningsprotokollet Power Delivery (PD). Om din laptop har stöd för USB-C laddning så är detta väldigt smidigt då endast en USB-C till USB-C kabel krävs vid laddning. De powerbankar med USB-C utgång brukar vara både mindre och lättare än modellerna med AC och DC output. Det varierar dock kraftigt mellan de olika portabla laddarnas effekt (watt) vilket bör ses över innan inköp eftersom vissa datorer kräver mer än andra. Gå till modeller med USB-C PD

Passar USB-C min laptop?

En powerbank med USB-C kan ladda upp din laptop om den stöder samma teknik och om den ger tillräckligt hög effekt. Tänk på att vissa bärbara datorer kan laddas via en port på 30W medan andra behöver betydligt högre effekt.

Checklista för powerbank till laptop:

 

  • Effekt (Watt)

Se till att din tilltänkta powerbank har en effekt som är tillräckligt hög för din laptop. Effekten mäts och anges i Watt (W) (gäller oavsett vilken utgång powerbanken har). 

  • Spänning (Volt)

Om powerbanken har DC output, se då till att det finns en utgång som kan ge exakt den spänning (Volt) som datorn kräver. (Samma som originalladdare)

  • Kapacitet (mAh) (Wh)

För att ladda en stor laptop krävs mycket energi, en liten kräver lite mindre. Om du vill räkna ut antal laddningar så beräkna detta genom att jämföra powerbankens och datorns antal Wh (Wattimmar) (Wh är ett bättre mått än mAh för att bestämma batteriernas kapacitet och tar till skillnad från mAh hänsyn till batteriernas spänning).

 

Hur många gånger kan en powerbank ladda min laptop?

En powerbank kräver generellt sett rätt stor kapacitet för att ladda upp en laptop. För att beräkna antal laddningar av en bärbar dator så gör man detta enklast genom att räkna om batteriernas specifiserade mAh till Wh. Omräkning behöver göras eftersom powerbankens batteri är på 3.7V medan en laptops batteri oftast har en spänning på över 10V, detta medför att kapaciteten mätt i mAh blir missvisande vilket även en potentiell uträkning av antal laddningar blir.

Beräkning av Wh: Wh beräknas genom att göra om mAh till Ah (Antal mAh divideras med 1000). Ah multipliceras sedan med batteriets spänning (Volt). I kalkylatorn nedan kan du beräkna antal laddningar av en laptop.