Vad är Wh?

Wh är förkortning av wattimmar

Wh är förkortningen för wattimme och är den enhet som bäst beskriver hur mycket energi som finns i ett batteri. Antal Wh beskriver i hur många timmar batteriet kan producera effekten (1 Watt). Ibland finns beteckning angivet på baksdan av batteriet eller enheten det sitter i, om inte så går det att beräkna med hjälp av mAh och batteriets spänning (V).

Wh tar till skillnad från mAh hänsyn till batteriets spänning

Att jämföra två olika batteriers kapacitet baserat på mAh blir fel så fort batteriernas spänning skiljer sig åt. Två batterier kan trots lika mAh ha en stor kapacitetsskillnad - ju högre spänning (V) batteriet har - desto större kapacitet (Wh).

Exempel på enheter med samma mAh men olika Wh:

Mobil, 3.7V, 3000mAh (30Ah) = 3.7x3 = 11,1Wh

Laptop, 10V, 3000mAh (30Ah)  = 10x3 = 30Wh

Enligt ovan exempel ser vi att två skilda enheter kan ha samma specifiserade antal mAh men egentligen ha väldigt stor kapacitetsskillnad. Den bärbara datorn med ett batteri på 10V har nästan 3 gånger så mycket energi som mobilen med ett batteri på 3.7V.

Beräkna batteriets kapacitet i Wh

Det bästa och säkraste sättet att ta reda hur mycket energi ett batteri bestitter är alltså genom titta på antal wattimmar (Wh). Om Wh ej finns tillgängligt i specifikationen så beräknas detta enkelt genom följande formel:

Wh = Amperetimmar (Ah) x Spänning (V)

Powerbank har oftast batteri på 3,7V

En powerbank har oftast batteri med spänningen 3.7V. Beräkning med hjälp av Wh istället för mAh är helt avgörande vid beräkning av laddningsförmåga av en laptop eller andra enheter med högre spänning än själva powerbanken. Det finns dock vissa modeller som har en spänning på runt 10V, exempelvis Yeti Power Station vilka har en tillsynes låg mAh siffra jämfört med andra powerbanker men har egentligen alltså betydligt högre reell kapacitet om man tittar på Wattimmar.

Läs mer om kapacitet här eller beräkna hur stor powerbank du behöver för laddning av just dina prylar i vår kalkylator.